Menu Sluiten

Top 10 healthy bbq tips voor de zomer van 2019

De zomer staat voor de deur en het is al volop lekker weer. Dat betekend zonnen, chillen op het strand en natuurlijk lekker barbecueën! Als je aan het diëten bent, of simpelweg een voedingsschema bijhoud, dan kunnen die barbecues soms wel eens als vervelend aanvoelen. Je moet immers telkens weer rekening houden met al die extra calorieën! In dit artikel geven we je 10 healthy bbq tips voor de zomer van 2019 zodat je lekker kan genieten en niet hoeft te stressen om je voeding.

Tip 1: Plan je voeding

Planning is een belangrijke factor als je aan het diëten bent. Je wil immers niet al je eten al vroeg op de dag op hebben. Ook met een barbecue is het belangrijk om op het begin van de dag al na te denken over wat je gaat eten. Natuurlijk weet je niet altijd precies wat er op een barbecue beschikbaar is maar een standaard bbq heeft toch altijd wel een redelijk vast patroon aan etenswaren. Denk bijvoorbeeld aan hamburgers, kipfilet, worstjes, filetlapjes, brood of salades. Dit is bij bijna elke barbecue wel beschikbaar. Als je dit weet dan is het makkelijk in te schatten wat je gaat eten.

Tip 2: Healthy sauzen

Sauzen zijn misschien wel een van de slechtste (en meest onnodige) caloriebommen van een barbecue. Zonder dat je het door hebt voeg je namelijk honderden calorieën toe aan je eten. Je hebt het wellicht niet altijd door maar slechts 15 gram cocktailsaus bevat bijvoorbeeld al zo’n 40 calorieën! Hetzelfde geldt voor barbecuesaus en vaak bevatten deze sauzen ook nog eens zeer veel suiker. Kijk daarom eens naar de gezondere alternatieven zoals bijvoorbeeld Ketchup met 50% minder suiker. Dit bevat slechts zo’n 9 calorieën per 15 gram, dat scheelt toch al gauw 30 calorieën per portie! Ook kan je kijken naar alternatieven van bijvoorbeeld Walden Farms. Zij produceren totaal calorievrije sauzen als bbq saus.

Tip 3: Barbecuevlees is niet altijd slecht

Barbecuevlees is niet altijd slecht. Ondanks dat het beeld wellicht anders is is barbecuevlees niet altijd slecht, verre van zelfs. Je kan natuurlijk ook gewoon een lekker kipfilet, een mager varkensfiletlapje of een kipspies op de barbecue grillen. Dit scheelt je een boel vetten die je bijvoorbeeld wel in hamburgers of worstjes hebt zitten.

Tip 4: Salade

Op elke barbecue is wel iets van een salade te vinden en dat is dan ook zeer fijn als je aan het diëten bent. Begin altijd eerst met een lekkere portie salade zodat je al wat voller zit voordat je aan het vlees begint. Op deze manier zorg je ervoor dat je maag al wat voller zit en heb je al wat volumineus voedsel binnen gekregen. Als je dan daarna overstap naar vlees zul je zien dat je aan enkele stukjes vlees veel sneller genoeg hebt dan wanneer je gelijk begint vlees te eten.

Tip 5: Gegrilde groenten

Gegrilde groenten op de barbecue worden steeds populairder. Dat is mooi want naast dat het lekker is zijn groentes natuurlijk super gezond. Net als bij de salades zijn groenten een lekkere afwisseling en vullen ze je goed op. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde courgettes, paprika’s, tomaten of aubergines. Voeg wat variatie toe aan je barbecue, dat is niet alleen gezond maar ook gewoon heel erg lekker.

Tip 6: Dieet frisdrank

Een hapje gaat hand in hand met een drankje. Als je lekker aan het grillen bent met vrienden of familie ga je waarschijnlijk niet met een glaasje water zitten. Vaak gaat een bbq gepaard met alcohol of frisdrank. Mocht je dan toch zin hebben in frisdrank ga dan voor de dieet of zero alternatieven. Als je lekker aan het eten bent dan komen de calorieën vanzelf wel, om dit te verspillen aan drinken is dan natuurlijk zonde. 

Tip 7: Fruitsalade

Na een lekkere maaltijd komt vaak een toetje. Neem voor de verandering in plaats van een ijsje of een stuk taart eens een lekkere fruitsalade. Aardbei, appel, druiven en bessen vormen een lekkere snack en zijn bovendien een stuk gezonder!

Tip 8: Spaar je calorieën

Als je weet dat je ‘s avonds een barbecue hebt zorg dan dat je overdag je calorieën spaart. Zo hou je meer ruimte voor de barbecue en kun je ook meer (of ongezonde dingen) eten. Zorg ervoor dat je overdag vooral volume eet (zoals groenten) en dat je genoeg drinkt zodat je vol blijft zitten. Zo kan je ongeschonden genieten van je zomerse etentje.

Tip 9: Drink water

Drink water voor je begint met eten. Als je voor je begint met eten een paar goede glazen water drinkt dan zal je voller zitten en eet je automatisch minder. Net als met de salade is dit een goede manier om je inname aan vlees en vetten te verlagen maar toch niet om te komen van de honger.

Tip 10: Geniet

Zoals altijd: stress niet te veel en denk niet te veel na tijdens het barbecueën. Het is zomer en 1 keer je niet houden aan je voedingsschema zal niet je hele lichaam verpesten. Geniet van het lekkere eten en je gezelschap en dan komt het dieet vanzelf!

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *